Запослени у медијима као ризична група

Лекари Института "Батут" упозоравају да су због начина живота запослени у медијима нарочито изложени ризику од оболевања од малигних болести. Лека, ипак, има, а то је промена навика.

Март је месец посвећен борби против карцинома обележен је и у РТС-у. На значај животних навика и превентивних прегледа, запослене у Јавном сервису подсетили су стручњаци Института "Батут".

Кратки рокови, непрестана трка за догађајима, свакодневна утакмица са конкуренцијом - тако би могао да се опише посао оних који раде у медијима.

И сами запослени у медијима признају да превише седе, лоше се хране и не стижу да се рекреирају. Стрес се подразумева.

Ниво стреса, очитава се у њиховим здравственим картонима. Истраживања показују да је дан под притиском-окидач за многе болести, па и за карцином.

Др Катарина Боричић из Института "Батут" каже да су запослени у медијским кућама спадају у посебно ризичну групу.

"Изложени су стресу, савременом убрзаном темпу живота, неправилној исхрани, нефлексибилниом радном времену што све доприноси ослабљеном имунитету и самим тим су под ризиком за развој ове болести", објашњава др Боричић.

Ипак, карцином не бира професију, пол, године.

Др Снежана Живковић Перишић из Института "Батут" упозорава да је у последњих пет година забележен пораст стопа оболевања код жена у односу на мушкарце и пораст стопа умирања од карцинома плућа.

Лека има - најбоља терапија је промена навика!

"Треба оставити пушење. То није лако, али постоје у Београду и Србији саветовалишта која могу помоћи да се одвикнете. Оставити алкохол, што више уносити воћа и поврћа, влакнастих намирница, све то доказано смањује ризик од оболевања", наглашава др Боричић.

Осим начина живота, чувари вашег здравља су и редовни прегледи. Ипак ,практикује их само четвртина Срба, а у пороцима уживамо - масовно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво