Дан борбе против рака

Обележава се Светски дан борбе против рака. У овом тренутку око 22 милиона људи живи са њим. Сваке године се та дијагноза постави код 11 милиона људи, а малигне болести годишње усмрте седам милиона људи. Рано откривање значи успешно излечење, каже докторка Ана Јовићевић за РТС.

У Србији сваке године од рака оболи око 36.000 људи, а премине око 20.000. Докторка Ана Јовићевић каже да се та статистика може поправити.

"Ми можемо, ја могу је мото кога се треба држати. Здраво становништво је најважнији део друштво", рекла је Јовићевићева гостујући у Дневнику РТС-а.

Према њеним речима, 30 до 50 одсто оболелих се може смањити бригом о здрављу.

"Сваки други пушач умре од болести која је последица пушења", каже докторка и апелује на грађане да поред превентивних прегледа обрате пажњу на правилну исхрану, физичку активност, не излажу се прекомерно сунцу.

Јовићевићева наглашава да рано откривање значи успешније излечење. Примера ради, карцином дојке је излечив у 90 одсто случаја ако се открије на време.

РТС је покренуо кампању са Министарством здравља "Рак је излечив". Докторка каже да је то сјајан начин да се пренесе порука зашто треба да водимо рачуна о свом здрављу.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се