Започета национална кампања РТС- а „Рак је излечив"

Директор Радио-телевизије Србије Драган Бујошевић и министар здравља Златибор Лончар потписали су данас у Каменој сали Радио Београда Споразум о сарадњи, чиме је званично почела Национална кампања "Рак је излечив".

Циљеви кампање су информисање и едукација грађана Србије о значају превенције, правовремена дијагностика и одговарајућа терапија, како би код што више пацијената болест била откривена на време, а животи сачувани. Кампања подразумева редовно извештавање у емисијама РТС- а, превентивне прегледе, едукацију као и хуманитарне акције.

Др Златибор Лончар, министар здравља у Влади Републике Србије:"Част ми је и привилегија бити данас са вама поводом оваквог догађаја какав је започињање Националне кампање „Рак је излечив". Наша досадашња сарадња са РТС- ом, посебно кроз пројекат „Продужи живот" на промоцији програма трансплантације и донорског програма показала је да можемо да излечимо много тога. Сигуран сам да ћемо и кроз кампању „Рак је излечив" већ за годину дана остварити резултате који ће значајно допринети другачијој статистици када су у питању малигна обољења у Србији. Да ли ће ова кампања успети, зависи од свих нас овде и од свих грађана Србије. Овај догађај је данас симболично започет у пет до дванаест а по мом мишљењу, није „пет до дванаест" већ је „минут до дванаест". Неопходно је да се промене ствари, најпре да сви кренемо од себе. Морамо да променимо животне навике, начин исхране, физичке активности. Морамо да редовно идемо код лекара, на контролне и превентивне прегледе, многе болести су излечиве и могу да се открију на време. Једино тако ћемо помоћи и себи и свима око нас. Сигуран сам да је ово најбитнија борба коју треба да водимо у наредних годину дана и она ће бити наш приоритет."

Драган Бујошевић, генерални дирекор РТС: „Сигуран сам да ће Министарство здравља и РТС, као и сви други који се буду укључили у ову кампању, да ћемо постићи добар резултат и да ћемо доста учинити као што смо били успешни и у нашим ранијим акцијама. Неподношљиво је да у Србији мањи број људи обољева од рака него у неким другим земљама, а да је проценат смртности много већи. То значи да ми вероватно грешимо, у многим стварима. То ћемо сасвим сигурно исправити, допринети да се поправе навике, да се унапреди и знање лекара, да се дође до нових лекова и техника лечења, да се сачувају животи. Овом кампањом желимо да поручимо и оболелима од карцинома- да дијагнозу не доживљавају као смртну пресуду, већ да се боре, да се потруде, да учине све да би остали међу нама."

Превентивним мерама, број оболелих од рака може се смањити за чак 30 одсто, зато је значајан званичан податак што је захваљујући РТС- овој серији „Село гори а баба се чешља" повећан број жена, чак за 26 одсто, које су отишле на мамографију.

Радан Џодић, директор Института за онкологију и радиологију Србије: "Данашњи дан је велики дан за државу Србију јер ћемо се обраћати сваком грађанину наше земље и поручивати да је стварно могуће спречити појаву ове болести, која је пошаст савременог света. Необично сам срећан што почињемо са РТС- ом озбиљну кампању, која ће да укаже на једноставне али и јефтине мере, како би се број новооболелих смањио за 30 одсто. Неке од тих мера су шетња, престанак пушења, елиминација алкохолизма, смањење гојазности, неизлагање коже сунцу и соларијуму, једноставна исхрана богата воћем. Поред превентивних, постоје и секундарне мере којима се додатно могу спасити животи јер онкологија више није сироче српске медицине. Примарном и секундарном превенцијом можемо да елиминишемо половину смртних исхода! Зато је врло важно да сви будемо заинтересовани за наше здравље, за правовремено јављање лекару и промену лоших навика, а не само онда када се разболимо или имамо болесника у кући. Треба да допринесемо да одазив на скрининге буде већи, да не буде 20 већ преко 70 одсто. Сви треба да сносимо већу одговорност за здравље, да смањимо број оболелих, да та одговорност не буде само на породицама и лекарима већ да то буде одговорност целог друштва. А однос према онима који су оболели, траба да буде такав да их адекватним лечењем претворимо у корисне грађане који ће бити лечени али здрави..."

Новинарке Информативног програма РТС-а Ана Стаменковић и Др Ивана Божовић указале су на упозоравајућу статистику о малигним болестима у Србији, представиле план кампање и позвале да се у овај пројекат укључе сви који могу да допринесу остварењу циљева Националне кампање РТС- а „Рак је излечив".

Ана Стаменковић: „Сваке године у Србији од рака оболи око 36 хиљада људи а више од 20 хиљада живота рак однесе. Сваког дана од неке малигне болести у нашој земљи оболи једно дете а годишње изгубимо један и по школски разред... Желимо и морамо да променимо ову упозоравајућу статистику. Јер, само уједињени можемо нешто да променимо: од спречавања настанка болести, преко благовремене и одговарајуће дијагностике, до најбољег лечења и терапије, а не искључујући ни неопходну подршку за породице оболелих пацијената. У тој важној мисији можемо да успемо само уколико се сви уједине: лекари и пацијенти, надлежне институције, фармацеутске компаније. Сви ми. Најважније поруке које могу да утичу на промену статистике и свести, преносиће РТС као најгледанија и најутицајнија телевизија."

Ивана Божовић: „Статистику можемо да променимо: уколико се открије на време и лечи на прави и најбољи начин, рак је могуће победити и излечити. Жене у Србији најчешће оболевају од малигних болести које редовним прегледима могу да се открију на време, то су рак дојке и грлића материце. Код мушкараца је један од најзаступљенијих рак дебелог црева, који може да се победи... као и рак простате. Међу најчешћим карциномима у нашој популацији је и рак плућа. Планом Националне кампање „Рак је излечив" предвиђено је: континуирано и интензивирано извештавање о борби против малигних болести у водећим програмским садржајима медијског система РТС- а, организовање тематских јавних трибина и панел дискусија широм Србије, затим „РТС- ов караван здравља" (бесплатни превентивни прегледи за грађане и констултације са најбољим лекарима, који ће путовати и у најудаљенија места наше земље ), као и неколико хуманитарних акција (десети Телетон РТС- а , ревијална спортска надметања, јавни програми културе)"

Време је да сви заједно нешто променимо и урадимо, последњи је тренутак да се сви заједно ујединимо и победимо рак!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се