Продужи живот

Медији, грађани, удружења и невладине организације препознали значај и потребу завештања и даривања органа. Порука свих јесте да је време да се и Министарство здравља више активира и на прави начин покаже да је у Србији, од октобра, у току кампања "Продужи живот".

Више од годину и по дана РТС говори о значају развоја програма трансплантације у Србији, али и недоумицама које прате ту тему. На истом путу, од марта је и лист "Политика".

И грађани, удружења, невладине организације, препознали су значај и потребу завештања и даривања органа. Порука свих јесте да је време да се и Министарство здравља више активира и на прави начин покаже да је у Србији, од октобра, у току и национална кампања "Продужи живот".

Деветоро малих пацијената, сваког другог дана, поједини и чешће, на Одељењу дијализе у Тиршовој, у просеку, проводе по четири сата. У Удружењу "Све за осмех" кажу да деца у Србији на трансплантацију чекају од пет до 10 година, а у свету, до годину дана.

Захваљујући породицама које су у најтежем тренутку одлучиле да помогну, али и медијској кампањи, ове године урађено је највише кадаверичних трансплантација.

"Неколико њих дочекало је трансплантацију, и онда је и другима, када виде да се нешто дешава, да то напредује у неком правцу, много лакше, имају много више наде", каже Јелена Антић из Удружења "Све за осмех".

То удружење деци и родитељима нуди помоћ нутриционисте, психолога, као и топлу реч, савет. Укључили су се и у промоцију трансплантације.

"Требало би да постоји већа комуникација између министарства и невладиних организација, ми то радимо због нас и наше деце, није нам посао и у интересу нам је да постоји што више акција, да се што више људи укључи", наводи Антићева. 

Управа за биомедицину требало би да има велику улогу у развоју ове области. Треба формирати јединствени регистар давалаца и прималаца, проширити мрежу донорских болница, посебно оних дуж Коридора 10.

"Када буду именовани тимови и координатори за трансплантацију, када колеге буду обавиле одређени број течајева, едукација за ову област, биће јако мотивисани да дају пун допринос и да заиста сваку препознату мождану смрт преточе у донора. Ја и захваљујем медијима, мислим да сте дали велики допринос у развоју ове области", наводи Даница Михаиловић, директорка Управе за биомедицину.

Да Србија више не сме да изгуби ни дан, показује и податак да је за три године чланства у Еуротранспланту, Хрватска достигла светски врх по броју донора. Ако испуни неопходне услове, претприступни уговор са Еуротрансплантом, Србија би могла да потпише тек за шест месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво