По здраво срце у Турску

У болници у Истанбулу 11 пацијената из Србије оперисало срце. Сви пацијенти задовољни, идуће недеље враћају се кући. Следећа група срчаних болесника о трошку Завода иде у Турску на операцију 7. августа.

У приватној болници Маслак у Истанбулу у претходна три дана оперисано је 11 пацијената, који су о трошку Републичког завода за здравствено осигурање Србије тамо послати на уградњу бајпаса или замену срчаног залистка.

Пацијенти су били у тешком здравственом стању, али је операција прошла без компликација и наредне недеље враћају се у Србију.

О трошку Завода у Турској су до сада оперисана 34 грађанина из Србије, а следећа група иде 7. августа. У Србији, уградњу бајпаса или срчаног залистка чека око 3.400 људи.

"Чекао сам годину дана, и одлучио сам овде да дођем, а не бих више чекао", каже Богдан Љубичић са Уба.

"Презадовољна сам, као да смо сви заједно рођени овде, сестре насмејане, нашале се, и доктори сами дођу, а имамо и преводиоца. Немам замерке. Не личи ово на болницу, недостаје само базен, и здраво срце", кроз смех каже Ружа Ђукић-Денисов из Бора.

У болници објашњавају да са Републичким заводом за здравствено осигурање имају потписан уговор који их обавезује да се о нашим грађанима старају од слетања на истанбулски аеродром, па до повратка за Србију.

"Прво им покажемо болницу, објаснимо како раде апарати, од климатизације, подешавања кревета, употребе телефона. Добију приручнике, како се треба припремати за операцију, које ће све контроле имати свака два сата и како ће медицинско особље са њима контактирати, каже Северџин Ералп, из Одељење за међународне односе у болници Маслак.

Начелник кардиохирургије, који је за 24 године урадио око 20 000 операција, и који је оперисао и већину наших пацијената, каже да је прошле године туристички обилазио Србију, али не и наше болнице. Али познаје српске колеге и, каже, цени нашу кардиохирургију.

"Када се пацијенти врате у Србију, морају бити на кућном опоравку. Савети за њих су да редовно пију лекове, посебно оне против згрушавања крви, да не претерују у исхрани, да редовно иду на контроле и да више ходају. Нешто слично препоручујем и здравим особама, да се не би разболели", каже главни кардиохирург болнице Џем Алхан.

Маслоак је једна од 17 болница здравствене групе Аџибадем, у којој се лече пацијенти из 44 земље. Болница има најсавременије медицинске апарате, врхунске стручњаке, и личи више на хотел него на здравствену установу.

Ипак, само осамдесетак наших грађана одлучило се, да се у најкраћем року, оперише у Турској.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво