Нови живот

Захваљујући људима великог срца, од почетка ове године, само у Клиничком центру Србије, тридесет пацијената добило је бубрег од преминуле особе. То је више него што се гофишње укупно обави трансплантација бубрега у земљи.

У Клиничком центру Србије тридесет пацијената захваљујући људима великог срца добило је бубрег од преминуле особе.

То је више него што се укупно годишње уради трансплантација бубрега у земљи. Само у једном дану, лекари Универзитетске дечије клинике у Тиршовој пресадили су два кадаверична бубрега и тако спасли даље дијализе једног дечака и једну девојчицу.

У Центру за дијализу и трансплантацију бубрега на Дечјој клиници у Тиршовој, у претходних пет година пресађено је пет кадаверичних бубрега. Само за четири и по месеца ове године петоро деце је добило бубрег од непознатог даваоца.

Прошлог викенда тај орган је, захваљујући племенитости родитеља страдалог дечака и лекарима КЦС, добила девојчица из Лазаревца и дечак из Добоја. Недељу дана пре њих кадаверични бубрег пресађен је и седамнаестогодишњој Јованки. Њихов постоперативни ток протиче уредно.

Јованкина мама Бранка Даниловић рекла је да су чекали на трансплатацију девет година и додала да су сада презадовољни.

Трансплатација најважнији начин лечења

Иако болесници на дијализи имају најсавременије лекове и апарате, трансплантација је најважнији и најјефтинији начин лечења.

"То им омогућава нормалну социјализацију, нормално функционисање и из наше болнице они излазе што пре, не зато што ми не желимо да их гледамо, него што они нас неће да гледају", рекао је начелник урологије Универзитетске дечије клинике у Тиршовој Зоран Крстић.

Од изузетне важности је да најмлађи пацијенти што пре добију бубрег. "Деца током лечења дијализом имају заостајања у расту које се касније не може надокнадити, а други исто тако битан разлог јесте да она много теже са психосооцијалног или психофизичког аспекта доживљавају лечење дијалитом", рекао је нефролог Рајко Хрвачевић.

Што је пацијент дуже на дијализи шансе за успех трансплатације су мање и дужина живота и квалитет живота после трансплатације су мањи, а разлог су оштећења органских система пре свега срца и крвних судова током лечења дијализом.

Пожелимо да се најмлађи пацијенати Клинике у Тиршовој, који сада чекају бубрег, што пре придруже деци са почетка наше приче и четворогодишњем Недељку Коматини, кога је наша екипа снимила приликом редовне контроле након трансплантације бубрега.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво