Кључна година за донорство у Србији

За развој програма трансплантације и завештања органа у Србији, ово је кључна година, а у наредном периоду биће организовано усавршавање наших лекара у Италији, Немачкој, и Аустрији.

Србија је на последњем месту по броју добровољних давалаца органа у Европи, а годинама није урађена ниједна трансплантација срца. Због тога наши грађани, којима је та интервенција неопходна морају у неки од иностраних здравствених центара.

Нови живот започињу само они који су успели да на време прикупе новац неопходан за пресађивање.

Министар здравља Томица Милосављевић у интервјуу Радио-телевизији Србије каже да то ускоро више неће бити тако, да је ово кључна година за развој програма трансплантације и завештања органа у Србији, и да ће у наредном периоду бити организовано усавршавање наших лекара у Италији, Немачкој, и Аустрији.

"У директном контакту са професором Зукерманом, из Бечке клинике и са Бруном Мајсером, председником Еуротрансплант фондације, сагласили смо се да приступимо потписивању једног таквог твининг агримента, како га они зову, близаначког споразума, који каже, да један мали број најтежих случајева, за које је неопходна трансплантација срца, могуће и плућа, може да се уради на такав начин да ће бити послати у Беч, али да ми преузмемо обавезу да неки од органа пошаљемо у Беч", рекао је Милосављевић.

То би био начин да из Фонда здравственог осигурања трошак овакве операције може да се плати, кроз установе која са српске стране буде потписник тог Споразума, међутим ни једанаест година од када је у Србији урађена прва трансплантација срца, наши стручњаци не могу да оживе тај програм.

Велика одговорност државе

"Постоје много и објективних, али сигуран сам и субјективних разлога, звучи као фраза, али заиста, људи морају да буду посвећени трансплантацији, да би она могла стварно да се ради, то је велика одговорност, и дуго није било разумевања стручних кругова, тимова, управа болница. Наравно, велика је одговорност државе, очигледно да у организационом, професионалном смислу морамо да направимо неколико важних корака, трансплантација органа се не добија на дугме", рекао је министар здравља.

О плановима за будућност Милосављевић каже да ће наредних месец дана бити формирана Управа за биомедицину, која ће бити "чворно место скупљања свих информација и организације свих активности".

"Ми смо у овом месецу већ имали две посете представника Еуротранспланта који су обишли Лабораторију у Институту за трансфузију крви, а ове године биће уложено око милион евра у ту лабораторију, како би обезбедили анализу у једном дану", рекао је Милосављевић и додао да улажењем у Еуротрансплант "отварамо једну потпуно другачију перспективу јер онда морамо да пратимо стандарде који су протрчали поред нас пре десетак година".

Министар је рекао да је у протеклих неколико година, ниво давалаштва у Србији отприлике три случаја на милион становника на годину дана, што је јако мало.

"То је најнижи ниво донаторства у Европи", закључио је Милосављевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара