РТС у кампањи "Продужи живот"

Почела велика национална кампања под називом "Продужи живот". У Холу Радио-телевизије Србије министар здравља Томица Милосављевић и директор РТС-а Александар Тијанић потписали Меморандум о медијској подршци.

У недељи када се обележавају Светски и Европски дан добровољних давалаца органа, у Србији је почела велика национална капања промоције трансплантације и завештања органа. Председник Борис Тадић и министар здравља Томица Милосављевић позивају све јавне личности и грађане Србије да се придруже кампањи "Продужи живот". Медијску подршку кампањи даје наша кућа.

Постоје болести за које је једини лек пресађивање органа. И док се у Србији трансплантације са живих давалаца, најшеће сродника, раде релативно често, оне кадаверичне, када се органи узимају са особе код које је наступила мождана смрт, могу се избројати на прсте једне руке.

Тим поводом, почела је велика национална кампања. У Холу Радио-телевизије Србије вечерас су се окупили представници лекарске струке, медија, познате личности, а меморандум о медијској подршци потписали су министар здравља Томица Милосављевић и директор РТС-а Александар Тијанић.

"Нема природнијег места за почетак кампање него што је то Јавни сервис грађана Србије. Ово је почетак стварања великог пула, који има велики консензус. Консензус који значи добро за људе којима нема помићи без солидарности, разумевања и поверења", рекао је Милисављевић.

Дужност свих нас је да одржимо живот, рекао је директор РТС-а. "Живот се одржава тако што се надмаши смрт. Давање органа, наставак живота је позитивна ствар, она побеђује смрт", истакао је Тијанић.

И председник Борис Тадић позвао је све јавне личности и све оне чија јавна реч има утицаја на грађане, али и грађане Србије да се придруже акцији посвећеној јачању свести о значењу давалаштва органа и програму трансплантације.

"Мени је част да могу да учествује у једној таквој акцији и кампањи која носи назив "Продужи живот", због тога што та акција мора да добије не само државни већ и општедруштвени значај", рекао је Тадић.

Тиме показујемо колики је наш цивилизацијски ниво уопште и у којој мери јесмо у стању да покажемо у пракси колико водимо рачуна о сваком грађанину и његовом интересу, посебно оном грађанину коме је угрожен живот, истиче председник Србије.

Промотери кампање су и водитељи Другог дневника, јер у нашој најгледанијој информативној емисији, недељом, али и другим данима, скоро годину дана Радио-телевизија Србије извештава о важности трансплантације. Маркетиншку подршку даје агенција Цомунис.

Због тога што у овом тренутку 1.144 особе чекају на трансплантацију бубрега, 50 наших грађана чека на пресађивање здраве јетре, а петоро на ново срце, важно да се сви укључе у овај значајан пројекат.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво