У Србији мора да буде више трансплантација

Поводом данашњег почетка кампање "Продужи живот", Томица Милосављевић министар здравља рекао за РТС да је циљ ојачати поверење грађана у здравствени систем и у могућност да орган добије онај коме је потребан, а не онај ко има више новца.

Министар здравља Томица Милосављевић оценио је, поводом данашњег почетка кампање "Продужи живот", да је неопходно повећати број урађених трансплатација органа, које су најбољи начин доказивања солидарности и разумевања несреће других.

Министарство здравља Србије уз медијску подршку РТС-а покренуло је кампању "Продужи живот". Меморандум о сарадњи Министарства здравља и РТС-а биће потписан вечерас.

Кампања "Продужи живот" почиње у недељи посвећеној даваоцима органа и њен циљ, према речима Милосављевића, је да повећа обавештеност о томе шта је трансплатација и колико је важно разумети значај завештања својих органа.

Министар здравља је за РТС рекао да је циљ ојачати поверење грађана у здравствени систем и у могућност да орган добије онај коме је он заиста потребан, а не онај ко има више новца.

Милосављевић је рекао да ће се на број телефона 0800-111-800 моћи добити информације о трансплатацији органа и о пријавама за завештање органа.

Министар је додао да ће доношењем закона о трансплатацији органа у Министарству здравља бити формирана Управа за биомедицину, да је формирање те управе већ у току, а један део ће се звати "Србија трансплант".

Милосављевић је истакао да су у току разговори и конкретне активности са "Еуротрансплантом", фондацијом која већ 42 године распоређује органе за неколико земаља Европе и представља базу од 150 милиона људи.

Министар је поновио да очекује потписивање прелиминарног споразума са том фондацијом половином 2010. године, чиме ће се створити могућност да се одмах на листу ставе сви хитни случајеви, а то су, пре свега, деца и пацијенти којима је нагло попустила јетра, или са дугогодишњом дијализом бубрега.

"За годину дана трансплатација У Србији мора да буде више", истакао је Милосављевић, додајући да је јуче добио писмо из "Еуротранспланта" које представља почетак тог убрзаног посла, а који подразумева да екипе те фондације дођу у Институт за трансфузију "Свети Сава".

Министар је рекао да би представници те фондације "извршили акредитацију лабораторије, што је 99 одсто већ завршен посао" и да би се потом у ових неколико месеци спровело неколико едукација.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво