Читај ми!

Путеви прозе

Алис Манро: Голи живот (1)

У емисији Путеви прозе, у циклусу који посвећујемо недавно преминулој књижевници Алис Манро, од 27. маја до 3. јуна, репризираћемо приче из ауторкине збирке „Голи живот” објављене 2012. године.

Канадска списатељица, добитница Нобелове награде за књижевност 2013. и Man Booker International награде за животно дело 2009. године, преминула је 10. маја у страчком дому у Порт Хоупу. За живота је објавила десетак књига прича које је писала на енглеском језику. У својим причама, најчешће смештеним у округ Хјурон у југозападном делу Онтарија, Манро јединственим прозним стилом истражује сложеност људске психологије. Синтија Озик је назвала Алис Манро „канадским Чеховом”, чему је разлог то што је у њеним причама радња у другом плану – мало тога се дешава, а у средишту су нејасноће самог живота – „иронично и озбиљно у исто време”, „побожност и нетрпељивост”, „посебно, а ипак бескорисно знање”, „фантастика и свакодневица”.

У емисијама које су на Трећем прогему у понедељак и уторак можете пратити причу „Голи живот”, у среду и четвртак слушаћете причу „Доли”, док ћемо од петка до краја циклуса емитовати причу „Воз”.

Приче је са енглеског језика превео Предраг Шапоња.
Читао је Александар Божовић.
Ове приче су први пут емитоване на таласима Трећег програма Радио Бeограда у септембру 2013. године.

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије