Читај ми!

Радијско предавање

Зона Зарић: Политички значај саосећања

У емисији можете слушати снимак предавања које је Зона Зарић, научна сарадница у Институту за друштвену теорију у Београду и предавач на Департману за историју и политику Америчког универзитета у Паризу, одржала почетком јануара ове године у Студију 8 Радио Београда.

Учење и подстицање саосећања је темељ моралног образовања грађанина. Захваљујући умовима XVIII века и њиховом залагању за једнакост, односно за одбацивање привилегија, које је кулминирало током Француске револуције, саосећање је постало делатан политички концепт који утиче не само на колективни, већ и на лични живот, те подстиче законодавство и политике солидарности, од солидаризма XIX века до држава благостања XX века у којима је генерализован систем социјалне заштите.

У првом делу свог излагања ауторка анализира ризике – како концептуалне, тако и практичне – повезане са саосећањем. Наиме, било да је идеализовано, било да је оспоравано, саосећање је обележено амбиваленцијом: као и сваки однос, као и свака брига, оно се може претворити у своју супротност, тј. у насиље, будући да поглед на другога може бити и дехуманизујући и ослобађајући.

Стога се у другом делу излагања разматра питање како бити саосећајан, при чему ауторка настоји да покаже да саосећање може бити ослобађајуће једино уколико доприноси идентитету другога уместо да га умањује. Поред тога, она предлаже да се из парадигме субјекта пређе на парадигму односа.

Коначно, у трећем, завршном делу излагања, ауторка се бави пропитивањем политичког значаја саосећања (ослањајући се, пре свега, на анализе Марте Нусбаум, која саосећање и рањивост сматра кључним политичким и моралним изазовима нашег времена), и закључује да политика саосећања нужно мора бити утемељена на етичком космополитизму, који допушта различитост, али, пре свега, афирмише свест о нашој заједничкој људскости. У том смислу, политика саосећања утврђује се као „основна, почетна и неопходна парадигма за одрживост свих наших система”.

Уредник емисије: Предраг Шарчевић

 

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара