Читај ми!

Имагинарна едиција

Џон Миршајмер и Себастијан Розато: Рационалност и велика стратегија (3)

У овом циклусу, до петка, 12. априла, можете пратити део из књиге „Како државе размишљају” (How States Think), објављене 2023. године у издању Yale University Press-а, чији су аутори двојицa водећих савремених заступника тзв. реалистичке теорије о међународним односима.

Да би се разумела међународна политика, нужно је разумети како државе размишљају, односно да ли оне у свом односу према другим државама поступају рационално. То питање је кључно како за теоретичаре и истраживаче, тако и за практичаре, тј. доносиоце политичких одлука. Миршајмер и Розато сматрају да се државе у доношењу стратешких одлука највећим делом понашају рационално, упркос томе што њихове одлуке нису увек успешне.

У тексту „Рационалност и велика стратегија” ови аутори своју тезу тестирају и образлажу испитујући да ли су се различите државе и њихови политички лидери понашали рационално у контексту неколико важних историјских догађаја. У првом делу текста они анализирају рационалност одлуке Немачке да уђе у оружани сукоб са тројном Антатном, односно у Први светски рат; у другом делу, аутори пишу о понашању Јапана према Совјетском Савезу пре Другог светског рата и о нападу на Перл Харбор; трећи део текста посвећен је односу Француске према нацистичкој претњи пре Другог светског рата; у четвртом делу анализира се одлука Сједињених Америчких Држава о проширењу НАТО-а после раздобља Хладног рата, док се у завршном делу расправља о одлуци те државе да у постхладноратовском периоду следи политику либералне хегемоније.

Превод с енглеског: Слободан Дивјак
Текст чита: Александар Божовић
Уредник: Предраг Шарчевић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара