Читај ми!

Жене у музици – Валери Мило

Канадска харфисткиња Валери Мило изводи дела Анријет Реније, Марсела Турнијеа, Паула Хиндемита, Карлоса Салзеда и Феликса Годфроа. Снимци су са албума „Aquarelles¨ и „Revelation” које је издавачка кућа Аналекта објавила 2009. и 2012. године.

Критичари Валери Мило описују као „веома префињену уметницу чије интерпретације краси беспрекорна техника, снажан стил музицирања, али и однос који гаји према харфи и њеном промовисању”. Након што је 2008. окончала студије на Конзерваторијуму за музику у Монтреалу, у класи Каролин Лизот, почела је да осваја бројне конкурсе и такмичења. Најпре је овенчана наградом Prix d’Europe, као прва харфисткиња која је добила ово одликовање након готово једног века, а оно јој је омогућило да у Њујорку настави специјалистичке студије код Рите Констанци. Потом је исте, 2008. године добила награду за најбоље извођење дела савремених канадских аутора на Међународном такмичењу харфиста у Паризу. Занимљиво је да су је 2009. Француски радио, Радио Романске Швајцарске, Белгијски и Канадски радио једногласно прогласили за најбољу младу солисткињу која својим умећем свирања харфе показује не само музичке карактеристике дела која изводи, већ и могућности својствене инструменту, његову резонанцу, звучне особености и контрасте, као и посебне ефекте које је могуће остварити на харфи.

Валери Мило је данас активна као солисткиња и камерна музичарка; њени концерти широм света топло су прихваћени, док свој предан педагошки рад обавља на Конзерваторијуму за музику у Монтреалу. Из биографије ове уметнице као занимљив издваја се и податак да је покренула циклус Harpenning, којим кроз концертне наступе и бројне радионице које води, промовише овај инструмент и утиче на позиционирање харфе као солистичког концертног инструмента. Иначе, Валери Мило музицира на харфи „Аполонија”, италијанског градитеља Виктора Салвија.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара