Сублимне фреквенције

Остварења Роберта Карлоса Лангеа који наступа под именом Хеладо Негро.

Овај америчко-еквадорски уметник настањен у Бруклину, започео је музичку каријеру пре десет година и до сада је објавио седам студијских издања. Његову музику карактеришу билингвални текстови на шпанском и енглеском, у којима истражује различита стања људских бића, идентитет Латиноамериканаца и проблеме расизма, те се свет Хелада Негра описује као изразито лирска и политички ангажована авангардна поп музика.

На почетку, пратићете одабране нумере са албума Phasor Хелада Негра, који је објавио 9. фебруара за издавачку кућу 4AD. Идеја за рад на овом издању јавила се 2019. године, након што се упознао са могућностима SAL MAR синтисајзера Салватореа Мартирана, који се налази на Универзитету у Илиноису. Стварање безбројних другачијих звучних секвенци, покренуле су незаустављиву радозналост, како током самог процеса, тако и ишчекивању крајњег исхода, објашњава Ланге. Његова намера није била да овај албум заснива на личним траумама и борбама са сопственим идентитетом, већ се окренуо фикцији, пријатној атмосфери, меланхолији и педантно обиликованим нумерама, изграђеним на комбиновању дигиталних и аналогних звукова, те бројних ефеката и лупова.

У другом делу емисије пратићете одабране нумере са његовог издања Far In из 2021. године. У односу на претходна, фолк издања, на овом албуму налазе се нумере различитих сензибилитета - од веселих, ритмичних, љубавних песама намењених плесном подијуму до мрачних и тугаљивих, испуњених звуцима клавира, те гудачких и дувачких инструмената.

 

Ауторка: Јелена Дамјановић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво