Читај ми!

Правна заштита животиња – говори Бојан Спаић

У емисији Научни скупови од 8. до 12. јануара можете слушати снимке са конференције „Правна заштита животиња – у сусрет Закону о изменама и допунама Закона о заштити животиња”, која је одржана 6. децембра на Правном факултету Универзитета у Београду. У другој емисији овог циклуса можете пратити излагање Бојана Спаића „Морални и правни субјективитет животиња.

Бојан Спаић критикује став многих правника који често олако тврде да животиње не могу да имају правни субјективитет због тога што не могу да буду носиоци правних обавеза. Разматрајући више теорија правног субјективитета, аутор показује да обавезе нису неопходан услов да би неки ентитет имао статус субјекта права. Једна од тих теорија, по којој субјекти права могу бити само она бића која су субјекти морала, позива нас да размотримо питање да ли животиње могу бити морални субјекти. С обзиром на то да субјект моралне вредности може бити свако биће које је у стању да осећа бол, нема никакве сумње да и већина животиња спада у круг субјеката. Управо у том смислу Спаић закљује да је неморално законски порицати правни субјективитет моралним субјектима. Но, и под условом да се животињама законски призна правни субјективитет, већина моралних проблема односа људи у Србији неће бити решена. Да би се то постигло, неопходна је промена конвенционалних моралних правила која регулишу наш однос према бићима с којима делимо свет, закључује аутор излагања.

У сутрашњој емисији можете слушати излагање Вање Бајовић „Правна реакција на напуштање животиња – проблематика изгубљених и нађених животиња и животиња у прихватилиштима” са овог научног скупа.
Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво