Читај ми!

Научни скупови

Вања Бајовић: Основне карактеристике кривичног поступка социјалистичке Југославије

У емисији Научни скупови можете слушати снимке са конференције „Социјалистичко право у Југославији 1945–1990”, која је одржана од 29. новембра до 1. децембра на Правном факултету Универзитета у Београду. У деветој емисији овог циклуса можете пратити излагaње Вање Бајовић „Основне карактеристике кривичног поступка социјалистичке Југославије”.

Полазећи од тврдње да се по одредбама кривичног поступка мери демократичност једног друштва, а да је за оцену једне власти довољно испитати норме њеног законика о кривичном поступку, произлази да социјалистичка Југославија није била демократично друштво, али је била безбедна за већину грађана, осим за политичке неистомишљенике. Доминантно процесно начело утврђивања материјалне истине обликовало је читаву структуру кривичног поступка, а оно свој „негативан имиџ” у великој мери дугује совјетској правној доктрини која га је тумачила у симбиози са концептом „социјалистичке правне свести”. Материјалној истини наша теорија, за разлику од совјетске, никада није негирала релативност и субјективизам, и ово начело је посматрано у кохезији са начелом слободног судијског уверења, што се може тумачити и „расколом” Тита са Стаљином пре доношења Законика о кривичном поступку из 1953. године. У нашој теорији се инсистирало на доказима, односно доказно поткрепљеној истини, а не на истини коју намеће социјалистичка правна свест. Тако виђено начело истине је подразумевало активног судију који води истрагу и прикупља доказе, самостално одлучује који ће се докази извести на главном претресу и сам их изводи, независно од страначке иницијативе. Полазило се од тога да је вођење кривичног поступка у јавном интересу, односно да се ради о једном јавно-правном захтеву којим странке не могу располагати, па тако признање окривљеног и сагласност странака у погледу одређених чињеница није ослобађала суд дужности њиховог утврђивања. Анализирајући кривични поступак социјалистичке Југославије, Вања Бајовић истиче да се процесне норме не могу посматрати изоловано од друштвено-политичког контекста, те да избор одређених процесних решења у великој мери осликава избор прихваћене политичке идеологије.

У сутрашњој, завршној, емисији овог циклуса можете слушати излагање Бориса Беговића „Правно уређење послова државне безбедности социјалистичке Југославије”.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво