Читај ми!

Имагинарна едиција

Гвидо Карпи: Лењинов политички језик (3)

У емисији Имагинарна едиција од 20. до 23. новембра можете слушати текст Гвида Кaрпија „Лењинов политички језик: идиом ’партијности’”.

Гвидо Карпи (рођен 1968) је професор руске књижевности на Универзитету „Оријентале” у Напуљу. Аутор је књига Достојевски – економиста и Историја руског марксизма, као и већег броја студија и чланака на италијанском и руском језику.

У овом тексту Карпи се бави дискурзивном структуром Лењинових списа и говора, која до сада није била предмет специјалне анализе. У центру пажње су карактеристике Лењинових текстова на лексичком, синтаксичком, реторичком и функционално-прагматичком нивоу, које су савременици доживљавали и описивали као девијације у односу на стандардне политичко-језичке форме епохе. Императивни карактер, одлучност, прагматизам и готово бесконачна еластичност језичке структуре може се пратити на примеру палете од петнаест различитих значења лењиновског идиома „партијност”, значења која настају у разноврсним контекстима политичких и интелектуалних полемика које је водио оснивач Совјетског Савеза.

Текст је преузет из 5. броја часописа Новое литературное обозрение за 2021. годину и део је темата под називом „Политичка реторика у Русији као предмет интелектуалне историје”.

Превели с руског Тања Мијовић и Данило Барјактаревић.
Читала Душица Мијатовић.
Уредници циклуса Тања Мијовић и Иван Миленковић.

 

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке