Читај ми!

Музеј звука – Енглеска музика у доба Реформације

Вечерашњу емисију испуниће композиције Томаса Талиса, Кристофера Таја и Џона Шепарда у интерпретацији ансамбла Хилијард.

Ови уметници припадали су генерацији композитора која је стварала у турбулентним деценијама увођења реформације у Енглеској, током последњих година владавине Хернија VIII и потом његових наследника, Едварда VI, краљица Мери и Елизабете I. Док су се током Хернијевог живота, промене ограничиле пре свега на то куда иду црквени приходи - уместо у Рим, сада су они усмеравани енглеској круни - суштинске промене у изгледу црквених обреда, а тиме и места и функције коју је музика имала у оквиру ње, уследиле су током владавине наредне генерације енглеских суверена. За време власти Едварда VI, уведена је нова „молитвена књига“ која је заменила велики број литургијских књига коришћених у католичким обредима - мисале, градуале, антифонале или химнале, а редукован је и број служби; велике јутарње и вечерње службе (Лауде и Јутрења, односно Вечерња и Повечерје), замениле су једноставно „Јутрење“ и „Вечерња песма“, док је централно место на музичком репертоару ових обреда заузела музичка форма химне.

Музичка еволуција ових обреда била је брза и могуће ју је пратити у радовима тројице аутора који су стварали средином 16. века. У њима се уместо богатог, служеног контрапунктског слога сада све чешће појављују хомофони пасажи, имитације и антифоно певање, како би се нагласило значење текста.

 

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи