Путеви прозе

Тоби Лакмакер: Историја моје сексуалности

У емисији Путеви прозе, од понедељка 27. марта до недеље 2. априла, можете пратити делове романа холандског писца Тобија Лакмакера „Историја моје сексуалности”.

Софи Лакмакер су занимали мушкарци, али када им се приближила и почела полно да општи с њима ништа јој се то није свидело. Због тога се пребацила на жене. И било је одлично, барем на почетку. После ће Софи да открије како и ту има сложених заплета, али све то је, заправо, тек позадина на којој се одвијају главна прича и истинска драма: како постати писцем. Или списатељицом. Историја моје сексуалности наслов је који одговара теми, односно више њеној фасади. Јер, Софи је осетљива млада жена која кроз сексуална и емотовна искуства покушава да нађе одговоре на много сложенија питања. Једно од њих је како се носити са стварношћу.

Ово је роман интиме, урпкос томе што ће њиме да продефилује завидан број ликова за које се чини да своју интиму, веома хотимично, чак и са задовољством, излажу погледима других, али сви ти ликови су, заправо, тек тела која се окрећу око средишта Софи Лакмакер. Утолико су све њене осетљивости (и неосетљивости), сви њени покушаји и неуспеси, сви њени односи рачунајући и однос са мајком, најзад, као и све њене лектире, тек потрага за властитим изразом. А израз овог романа је зачуђујуће зрео с обзиром да је реч о младалачком тексту. Тоби Лакмакер зна да пише. Реченице се нижу у одличном ритму, осећај за хумор и самоиронију уплићу се управо на оним местима на којима је нужно ’олабавити’ текст, а младалачка општа места сасвим се прихватљиво уклапају у главни ток ове приче: како се постаје писцем.

Роман Тобија Лакмакера објавиће, у одличном преводу Бојане Будимир, издавачке куће Трећи Трг и Сребрно дрво иза Београда.

Чита Жељко Максимовић
Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво