Имагинарна едиција

Филозофија образовања – Џенет Орчард и Кери Винстејнли

У емисији Имагинарна едиција, у циклусу Филозофија образовања, од понедељка 3. до петка 7. априла, можете слушати текстове Џенет Орчард и Кери Винстејнли „Филозофија за наставнике (који мисле)” и Леонарда Вакса „Филозофија у наставничком образовању”.

Све је снажнија очигледност да традиционални облици преношења знања у школама више нису довољни. Један од разлога је и убрзање што га доносе нове технологије, лакоћа којом се долази до информација, али и непоузданост која иде с брзином, те читав низ околности које резултирају смањеном концентрацијом ученика за праћење предавања на традиционалан начин. Као реакција на промењене прилике у стварности – помало парадоксално – нуди се филозофија, односно појачано филозофско образовање наставника. Кључни моменат је да се наставници обуче за самостално доношење одлука, односно за већу аутономију у преношењу знања. Филозофија се, утолико, показује као дисциплина која наставнике обликује као снажне субјекте.

Тако је у идеално замишљеном поретку. Проблеми се, међутим, појављују у првом кораку, наиме филозофска обука неискусних (будућих) наставника остаје апстрактна и неделотворна уколико се снажно не увеже са радом у учионици, пред ученицима и са ученицима. Енглески истраживачи нуде моделе који би филозофско образовање наставника учинили делотворним.

С енглеског превео Александар Миланковић
Чита Александар Божовић
Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво