Жене у музици – Розалинд Вентрис

Одабране композиције са албума „Сола” који је издавачка кућа Delphian Records објавила 27. јануара ове године. Реч је о дебитантском албуму виолисткиње Розалинд Вентрис на којем се налазе остварења композиторки двадесетог и двадесет првог века, а која су настајала у периоду од 1930. до 2020. године. Поред композиција Гражине Бацевич, Лилијан Фукс, Елизабет Маконки, Имоџен Холст и Тее Масгрејв, која ћемо слушати у емисији, на албуму „Сола” налазе се и остварења Сели Бимиш, Аманде Фири и Елизабет Латјенс. Иначе, Розалинд Вентрис је ова дела снимила децембра 2020. године, у јеку пандемије корона вируса.

Од објављивања албум Сола побрао је велике похвале критичара бројних магазина попут Грамофона, Гардијана, Би-Би-Сијевог музичког магазина и других, а сви су сложни у ставу да је Розалинд Вентрис одабиром и представљањем дела композиторки унела ново светло у извођачки репертоар за виолу, док се ’чврстим’, технички беспрекорним и веома изражајним и ’широким’ интерпретацијама показала као јединствена личност на музичкој сцени.

Розалинд Вентрис ради као шефица Одсека за музичко извођење и студије перформанса на Универзитету Оксфорд, а професорка је виоле на лондонској Гилдхол школи за музику и драму. Активна је и као једна од уметничких директорки Музичког фестивала у Велсу. Поред солистичких, и наступа у оквиру камерних састава, успешну сарадњу остварила је и са бројним оркестрима и диригентима, као и са уметницима попут Мицуко Учиде, Табее Цимерман и чланова ансамбла Неш.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво