Антологија српске музике

Представљамо Божидара Трудића, композитора националне оријентације и фолклористичког приступа музици. Чућете оркестарску свиту „Лирске сцене” и Виолински концерт у извођењу Трипа Симонутија.

Иако је данас један од мање познатих музичких стваралаца у нашој средини, Божидар Трудић је у своје време био је једна од важних личности за професионализацију музичког живота како у Србији, тако и у Босни и Херцеговини. Музику је изабрао релативно касно као основни позив, али јој се посветио у потпуности и целим срцем. Рођен 1911. године у Смедеревској Паланци, завршио је студије теоријске математике 1935. године, поставши професор овог предмета у Пожаревцу, Бјеловару, Призрену, а за време рата и у Трећој београдској гимназији, Ипак, интересовање за музику га је све више окупирало и испрва самоук, почиње да учи хармонију, записује и сакупља народне мелодије, те диригује хором.

Године 1942, уписује Музичку академију у Београду где студира композицију: кратко време у класи Стевана Христића, а потом код Јосипа Славенског. Паралелно похађа и курс дириговања код Крешимира Барановића и Михајла Вукдраговића. После дипломирања 1947. године постаје професор, а потом и директор Музичке школе Станковић у Београду, да би 1955. прешао на новоотворену Музичку академију у Сарајеву, где ће бити професор до 1964. године, када се враћа у Београд. Од тог тренутка, па све до смрти 1989. године деловаће као слободан уметник. Сахрањен је у Смедеревској Паланци, за коју је цео живот био везан, а од 1991. године музичка школа у овом граду носи његово име.

Напоменимо да до сада није било значајнијег музиколошког вредновања опуса овог аутора. Трудић се, иначе, окушао у бројним жанровима. Написао је две симфоније - Балканску и симфонију у једном ставу, две свите, више краћих оркестарских композиција. Поред концерта за виолину, написао је концерт за виолончело, низ камерних и солистичких композиција, а такође је аутор више кантата, те песама уз пратњу оркестра - Песме Јапана, Песме древне Хеладе, Пјесма свата Црногорца, написана за обележавање стогодишњице смрти Петра Петровића Његоша. Приврженост крају из којег је потекао Трудић је преточио у Кантату родном граду која изведена 1970. године пригодом прославе 850 година од оснивања Смедеревске Паланке.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Nazivi epizoda
"Женски рај“, 5 сезона на РТС 2
Transrodno - veliko ili malo dete
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Priroda
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине