Читај ми!

Концерти за хармонику Свена Видфелта Нилсена, Мајкла Истона и Астора Пјацоле

На почетку ћете чути Концерт за хармонику и оркестар под називом Офелија плеше Свена Видфелта Нилсена. Дело је 2012. године написано за Бјаркеа Моунсена и Симфонијски оркестар из Орхуса, у чијем ћете извођењу и чути ову композицију, а објављено је 2018. године на албуму са Нилсеновим композицијама.

Присећајући се процеса писања концерта Офелија плеше, аутор је рекао да је био у стању да „чује плес" славног Шекспировог лика, а да је Моунсенова интерпретација обојена зачуђујућом, блиставом тишином и снажном енергијом, допринела магији покрета. Ово остварење изводе Бјарке Моунсен и Симфоњски оркестар из Орхуса, а диригује Хенрик Ван Кристенсен.

Емисију настављамо Двоструким концертом за бандонеон, гитару и оркестар Астора Пјацоле, под називом „Омаж Лијежу". Настао је 1985. године, када је аутор проводио лето у Уругвају одмарајући се од концертних турнеја. У том периоду посветио се искључиво компоновању нових дела, а нека од њих сматрају се и најзначајнијим из пера овог аргентинског композитора. Двоструки концерт написан је за Пети међународни фестивал гитаре у Лијежу, а на премијери је поред гитаристе Кача Тиаре бандонеон свирао управо Пјацола. Изводе Бартош Гловацки - хармоника и Роб Луфт - гитара, у пратњи камерног оркестра којим диригује Елијас Петер Браун.

На крају ћете чути још и Концерт за клавирску хармонику, клавир и гудаче Мајкла Истона. Дело је написано 1996. године по поруџбини Бернадет Конлон, младе аустралијске хармоникашице, те носи поднаслов „За Бернадет". Композитор је истраживао мелодијске и хармонске могућности инструмента инспирисан француском културом, посебно музиком Шесторке. Свирају Лен Ворстер - клавир и Бернадет Конлон - хармоника, а Оркестром државе Викторија диригује Брет Кели.

Уредница Марија Вуковић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се