Музика света – WOMEX 2021: Дуо Саиба Пашазадеа

У вечерашњој емисији, другој из циклуса посвећеног фестивалу WOMEX који је прошле године одржан у Порту од 27. до 31. октобра, репродукујемо снимак концертa дуа који чине Сахиб Пашазаде, тар и Камран Керимов, нагара, забележен 28. октобра у конгресном центру Алфандега. Овом приликом, уметници су публици представили импресиван репертоар инструменталних мугама.

Мугам је један од основних жанрова азербејџанске традиционалне музике као и суседних кавкаских региона, а ослања се на персијски макам принцип стварања мелопоетских облика. Овај сложени вид уметности најчешће подразумева вокално-инструменталне импровизације у оквиру модалних система који нису у вези само са различитим лествицама, већ и са мелодијским моделима и фрагментима који су усмено преношени. Корени су му у песмама за молитву и успаванкама, а инструменти који су пратња овим песмама су: тар, каманча, уд, балабан, кавал и нагара, али у данашње време мугам се може изводити и уз пратњу западноевропских класичних инструмената.

Пашазаде је рођен у Бакуу 1980. године, а након завршетка постдипломских студија на Националном конзерваторијуму у Азербејџану 2001. године, постаје члан Азербејџанске филхармоније. Убрзо је започео и педагошку каријеру на поменутом Конзерваторијуму, док упоредо гради успешну каријеру солисте. У дуу са подједнако успешним виртуозом, перкусионистом Камраном Керимовим, истражује богат репертоар инструменталних азербејџанских мугама.

Уредница емисије Марија Шекуларац Вуковић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се