Читај ми!

Молијер и музика

Вечерашњом емисијом започињемо циклус којим ћемо овог маја обележити 400. годишњицу рођења славног Жан-Батиста Поклена, француског комедиографа и глумца, познатог под псеудонимом који је сам себи дао – Молијер, осветљавајући утицај његових дела на музику.

У првој емисији представићемо композиције Жан-Батиста Лилија и Рихарда Штрауса инспирисанe Молијеровим комадом Грађанин племић, који је написао на захтев француског краља Луја XIV. Ово дело чија се радња одвија у кући господина Журдена припада жанру који је био популаран у XVII веку – комедији балету – и који заузима посебно место у Молијером опусу. Иначе, основна карактеристка овог жанра, како подсећа театролог Иван Меденица, „налази се у томе што су радњу прекидали краћи балетски дивертисмани; њихова улога била је превасходно декоративна и они су, као такви, задовољавали укус аристократије која је била наклоњена лежерној, необавезној и спектакуларној забави".

Грађанин племић је јединствен због карактеризације ликова, етичких контраста и неочекиваних обрта: у њему Молијер на вешт начин повезује друштвену критику и раскошну машту. У овој комедији карактера он исмева моралне особине и тежње појединца да по сваку цену буде оно што није кроз бритке дијалоге и необичан расплет. Протагониста, господин Журден, покушава на све начине помоћу новца да постане племић: унајмљује професоре музике, игре, мачевања, филозофије, као и кројаче да му сашију одела каква носе племићи. Дружи се са сиромашним племићем Дорантом који га злоупотребљава тако што позајмљује од њега новац да би освојио срце племените удовице Доримене, а све обећавајући да ће Журдена представити Доримени, а потом и краљу. Заплет се у комедији релативно касно појављује, тек кад Журден, заљубљен у Доримену, науми да је, поред сопствене жене испроси, затим да постане турски племић и да напокон своју ћерку уда за турског принца. У томе га спречавају здрав разум његове жене, служавке и млади ћеркин удварач Клеонт.

Ово дело је премијерно извела Молијерова позоришна трупа 14. октобра 1670. године на двору Луја XIV, док је музику компоновао Жан-Батист Лили, са којим је Молијер блиско сарађивао. Лилијева музика за комад одражава утицаје Оријента, посебно уочљиве у елементима музике Отоманског царства, што представља одраз тада појачаних веза између француског и турског двора. Други део емисије испуниће оркестарска свита Грађанин племић, опус 60 Рихарда Штрауса, која је настала из музике за истоимену позоришну представу Хуга фон Хофманстала, а писана је у периоду од 1911. до 1917. године.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара