Читај ми!

Радионица звука

Предраг Д. Стаменковић: Израњање: Те-ри-рем (премијера)

„Израњање: Те-ри-рем” је трећи део серијала „Израњање” које је посвећено спознаји света једног одојчета од његових најранијих тренутака свести која се буди још у мајчином стомаку, као и бебином упознавању света након изласка из материце.

Ово дело представља радиофонијску молитву и причу о настанку хришћанства кроз својеврсну триптих аудио-фреску о рођењима Пресвете Богородице Дјеве Марије, Светог Јована Претече и Крститеља и Господа нашег Исуса Христа.

Дело је базирано на фрагментима из почетних поглавља jеванђеља по Матеју и Луки, житија Светих (Јоакиму и Ани, Захарији и Јелисавети) и црквеном песништву (тропари Богородици, Светом Јовану, Исусу Христу и Благовеснику Архангелу Гаврилу у интерпретацији наше познате вокалне уметнице и диригента Катарине Божић). Заоденуто је у молитву господњу, која попут остината пулсира целим делом; ефектима симбола живота: ветра (даха и простора), воде (тока времена и Јовановог крштавања на реци Јордан) и ватре (светлости, просветљења и прочишћења); и амбијенталну музику француског акустичког уметника Марка Шуарана (искуства са инструментима од воде и стакла).

Посебну компоненту дела чини духовни напев – Кратима ТЕ-РИ-РЕМ у својим варијантама мајчине успаванке новорођенчади (Марији, Јовану и Исусу) у импровизацији и интерпретацији Катарине Божић и молитве умиљенија Богородици (на почетку, између одсека и на крају) фрагментима истог напева у интерпретацији Дивне Љубојевић и вокалног ансамбла „Мелоди", грчког вокалног ансамбла „Бизантион" и либанског вокално-инструменталног ансамбла „Фанарас Чалкиас".

У реализацији дела учествовали су:
Драмски уметници – Сена Ђоровић и Бојан Жировић; и чланови Дечје драмске групе Радио Београда – Милена Брајковић и Андреј Вујошевић
Лектор – Олга Бабић
Асистент тон мајстора – Зоран Узелац
Тон-мајстор – Милан Филиповић
Музичка сарадња и режија – мр Предраг Д. Стаменковић
Уредник серије Радионица звука – Драган Митрић
Продукција – Драмски програм Радио Београда, март 2022. године

Пројекат је подржало Министарство културе Републике Србије. 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво