Читај ми!

Бетовенов фестивал у Бону 2021

Репродуковаћемо снимак концерта одржаног 22. августа у дворани Њујорк Светског конгресног центра. Наступао је Би Рок оркестар на оригиналним инструментима, а дириговао Алесандро Де Марки.

Овај белгијски ансамбл основан у Генту 2005. године на свом богатом репертоару негује дела етаблираних барокних аутора попут Јохана Себастијана Баха, Антонија Вивалдија и Георга Фридриха Хендла, Георга Филипа Телемана, Алесандра Скарлатија или Ђованија Батисте Перголезија, а поред тога, Би Рок оркестар често реализује и интересантне крос-жанровске продукције комбинујући рану музику са позориштем, визуелном уметношћу, плесом и видео инсталацијама.

Прва тачка на концерту била је Друга симфонија у Де дуру, опус 36 Лудвига ван Бетовена, писана 1801. и 1802. године. Композитор ју је посветио кнезу Карлу фон Лихновском, у чијем је дому у Бечу боравио након што се у овај град преселио из родног Бона. Дело је премијерно изведено у бечком позоришту Театар ан дер Вин 5. априла 1803. године када је оркестром дириговао Бетовен.

У другом делу концерта изведена је и Пета симфонија у це молу, опус 67, једно од његових ремек-дела, али и једно од најпопуларнијих остварења класичне музике. Ову драматичну, судбинску симфонију која је премијерно изведена у бечком Театру ан дер Вин 1808. године, Ернст Теодор Вилхелм Хофман је одредио као једно од најзначајнијих дела тог времена.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара