Хроника Трећег програма

У вечерашњој емисији можете слушати осврт Александре Костић на књигу Кетрин Никси „Доба смркавања: хришћанско уништавање класичног света”, која је објављена у издању Houghton Mifflin Harcourt-а 2018. године.

Књига Доба смркавања: хришћанско уништавање класичног света, америчке новинарке и списатељице Кетрин Никси, враћа нас у доба почетака христијанизације. После драматичног увода у којем се описује како неки хришћански фанатици руше храм у Палерму, маљевима разбијају нос статуи Атине и у мермер античких кипова урезују крстове, Никси нуди турнеју по Медитерану, са посетама местима и тренуцима у којима видимо хришћане како чине оно што су тада и прoповедали. Ауторка нема амбицију да у приказу овог периода понуди нешто ново и досад неоткривено, већ жели да промени неке начине гледања, да оно што је приступачно у литератури пренесе на начин који ће створити слику другачију од преовлађујуће – од историје коју пишу победници – упућујући нас на то да дотично доба сагледамо из перспективе губитника у борби између антике и хришћанства, пише Александра Костић.

Иако је већина нас свесна да је све што знамо о антици сачувано завхваљујући црквеним библиотекама и марљивости свештеника-преписивача, та чињеница је обојена иронијом, сматра Кетрин Никси. Наиме, то што је црква постала чувар књига значи да је она сама на себе преузела тај посао и уништила све остале претенденте на место чувара; христијанизација је значила и уништавање књига и школа које нису биле у складу са хришћанским учењем или су на неки начин скандализовале хришћане; најзад, данас се процењује да је сачуван свега један проценат литературе која је постојала када је хришћанство почело да се шири.

Чита Биљана Јовановић.
Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара