Научни скупoви

Филозофија и слобода – говори Драго Перовић

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ четвртком можете слушати снимке излагања са симпозијума „Фолозофија и слобода” који је, у организацији Српског филозофског друштва и Филозофског друштва Логос, одржан од 15. до 18. јуна у Требињу. У првој емисији овог циклуса можете пратити излагање Драга Перовића „Мишљење, време и слобода (Бергсонова критика метафизике и науке)”.

Повод научног симпозијума „Филозофија и слобода" је двогодишњица смрти Симе Елаковића, српског филозофа, професора на Филозофском факултету Универзитета у Београду, родом из Херцеговине. Елаковић је био дугогодишњи професор на предмету Немачка класична филозофија и шеф Катедре за историју филозофије, као и председник Српског филозофског друштва. Учесници симпозијума су били еминетни филозофи из Србије, Црне Горе и Републике Српске, а током симпозијума одржана је и промоција зборника радова - споменице, својеврсног омажа Елаковићу, за који су текстове приложили бројни аутори из друштвено-хуманистичких наука.

Драго Перовић се у свом излагању бавио испитивањем граница, могућности и савремене плодотворности Бергсоновог разумевања времена и слободе као темеља другачијег мишљења и деловања.

Следећег четвртка, 30. августа, наставићемо емитовање звучних записа са овог научног скупа.
Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се