Мултидисциплинарни научни скуп

О укусима се расправља. Павле Стефановић 1901–1985

Дводневни мултидисциплинарни научни скуп под називом „О укусима се расправља. Павле Стефановић 1901–1985”, посвећен делу Павла Стефановића, одржан је у Београду, у Задужбини Илије М. Коларца, 20. и 21. маја 2016. године.

Од уторка, 14. јуна 2016, у четири емисије, пренећемо делове излагања о књижевном, есејистичком и критичарском стваралаштву Павла Стефановића.

Научни скуп су организовали Удружење композитора Србије, Секција музичких писаца, Музиколошко друштво Србије и Факултет музичке уметности у Београду.

У првој емисији објавићемо излагање Мирјане Веселиновћ-Хофман „Појам музичког укуса у написима Павла Стефановића"

У најави рада ауторка каже:
„Феноменолошко-епистемолошко тумачење музичког укуса које је Павле Стефановић изложио у оквиру генерално марксистичке филозофске оријентације својих есеја о музици, указује нам на то да је музички укус темељни и осовински појам његових естетичких рефлексија. Јер Стефановићева теоријска експликација тог појма умногоме условљава али истовремено и обухвата тумачење неких других, исто тако важних категорија естетике музике као што је и музички укус. Тако се његова размишљања о њима одвијају примарно у сфери проблематике укуса који, стога, у његовом дискурсу нужно успоставља односе међусобних преклапања и прожимања са тим категоријама. На који начин и у ком смислу се то код Стефановића манифестује, објаснићемо у овом раду на примеру међусобне зависности која је у његовим написима спроведена између музичког укуса, разумевања музике и њеног вредновања. Али са настојањем да покажемо да при томе управо музички укус дејствује као основни генератор и 'модератор' тих сложених релација."

Мирјана Веселиновћ-Хофман

Уредници Оливера Нушић и Иван Миленковић

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом