Савремена филозофија духа

Владимир Ноцић: Проблем експланаторног јаза. Свест и квалије

Текстом Владимира Ноцићa "Проблем експланаторнoг јаза. Свест и квалије" почињемо циклус САВРЕМЕНА ФИЛОЗОФИЈА ДУХА, у којем ћемо четвртком емитовати релевантне чланке из ове научне дисциплине.

Владимир Ноцић изабрао је за Трећи програм текстове из савремене филозофије духа који за тему имају проблем експланаторног јаза, фокусирајући се посебно на ауторе који при бављењу овим проблемом користе појам квалија.

У свом тексту приређивач темата као оновни циљ наводи приказивање проблема експланаторног јаза у савременој филозофији духа, познатог још под називом "тежак" проблем. Нагласак је стављен на две супротстављене струје мишљења у погледу овог питања - дуализам и материјализам, и њихово виђење, односно прихватање или одбацивање проблема. Ноцић путем навођења различитих примера даје објашњење најважнијих појмова који происходе из сучељавања ова два правца, и одређује фундаменталну разлику између епистемолошке и метафизичке врсте експланаторног јаза, са посебним освртом на проблем квалија. Осим, тога аутор ће коментарисати радове Џозефа Ливајна, Даниела Денета и Дејвида Чалмерса који ће бити емитовани у оквиру овог темата.   

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара