Читај ми!

Етиопија

И путницима-почетницима познато је да често морају своје часовнике да прилагоде временској зони у коју су дошли.

У Етиопији, међутим, тај чин није довољан: потребно је да прилагодите и свој календар. Наиме, због јулијанског календара, који се овде без престанка примењује, они који дођу овамо могу да се осете као да су сели у временску машину која их одводи седам година и осам месеци унатраг. Ипак, оно што највише збуњује посетиоце јесте чињеница да се почетак 24-часовног циклуса мерења времена овде не рачуна од поноћи већ од зоре.
И прослава Нове године се у неким деловима Етиопије одржава у необично време ‒ народ Оромо празнује је у септембру.

Ову, као и многе друге необичне стране Етиопије осветлићемо у данашњем Путу свиле, у музичком друштву двеју група из Адис Абебе ‒ „Ethiocolor" и „Fendika", које на савремен начин негују музичку традицију етиопских песника-певача, уносећи елементе традиционалне културе из различитих делова своје земље: начине певања, инструменте, ритмове као што су воло, гондар, оромо.


Аутор емисије је Ивана Комадина.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије