Читај ми!

Прва жена са запада на Тибету

Францускиња Александра Давид-Нил, истраживач, анархиста, спиритуалиста, будиста и писац, прва је жена са Запада која је успела да уђе у тибетанску престоницу Ласу.

 

Највећи део свог 101 годину дугог живота ова жена провела је на путовањима бирајући дестинације које су за њене савременике биле недостижне.

Њена филозофија путовања заговарала је да се из једног места у друго увек ваља упутити најдужом стазом и да је за то најбоље одабрати најспорије превозно средство. Александра Давид-Нил је ауторка више од 30 књига о источњачким религијама, филозофији и својим путовањима, од којих су најзначајније посвећене годинама проведеним на Тибету, током прве половине 20. века.

Данашњи Пут свиле води нас кроз животну причу Александре Давид-Нил уз снимке са албума „Тибет: урлик снежног лава” Џефа Била, који је као основу музичког материјала користио аутентичне снимке певања тибетанских монаха.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије