Читај ми!

Бактерије, антибиотици и бактериофаги

Др Душан Кекић и др Горан Вукотић

Резистенција бактерија на антибиотике представља глобални проблем, а према резултатима студије објављене 2022. године у часопису “Ланцет” преко 1,2 милиона смрти годишње директно је узроковано сојевима бактерија који су резистентни на антибиотике. Ова појава озбиљно угрожава способност лечења инфекција, чинећи чак и многе уобичајене многе болести теже излечивим. Резистентне бактерије доводе до дужег трајања болести, већег ризика од компликација и повећане смртности.

На развоју нових антибиотика се интензивно ради широм света, а поред конвенционалних приступа, истражују се и различите алтернативне опције. Једна од њих подразумева употребу бактериофага – вируса који циљано инфицирају специфичне бактеријске сојеве и доводе до њихове смрти.

О резистенцији бактерија на антибиотике, узроцима и последицама ове појаве, као и о могућностима примене бактериофага у лечењу инфекција узрокованих резистентним сојевима микроорганизама разговараћемо са др Душаном Кекићем, доцентом са Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду и др Гораном Вукотићем, доцентом на Катедри за биохемију и молекуларну биологију Биолошког факултета.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије