Читај ми!

Симон Боканегра

Данашњу емисију посвећујемо опери Симон Боканегра Ђузепа Вердија, уз разговор са сопраном Соњом Шарић и баритоном Драгутином Матићем.

У композиционој историји опере Симон Боканегра постојале су две верзије, из 1857. и 1881. године, што већ по себи говори да је дело из одређених разлога захтевало ревизију. Франческо Марија Пјаве je либрето писао према делу Антонија Гарсије Гутјереса, чији је Трубадур такође послужио за истоимену Вердијеву оперу из 1853. године. Поменута Гутјересова драма смештена је у 14. век и она се бави историјским догађајима које Верди, уметничком интервенцијом, ставља у службу приче коју жели да обради. Одступање од историјских чињеница намеће се већ на почетку као иницијална каписла за стварање врло комплексног садржаја у којем је смештено неколико деценија бурне историје Ђенове. Ово грандиозно дело осветлићемо и одломцима са снимка премијерног извођења опере у Народном позоришту у Београду. 


Аутор и водитељ емисије је Исидора Бован

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије