Читај ми!

Марио Пилати

6. септембра 1938. године на једном концерту у венецијанском театру La fenice, на коме је дириговао славни Димитри Митропулос, једно дело било је изведено први пут и доживело невероватан успех: био је то "Концерт за гудаче" Марија Пилатија, који су и публика и критичари дочекали са одушевљењем - колико због свежих мелодијских идеја, изузетно маштовите оркестрације, толико и животне радости која је исијавала са сваке странице партитуре. 

Аутор, Марио Пилати, имао је тада 35 година и био један од најугледнијих италијанских композитора своје генерације. Међутим, четири месеца касније, млади композитор је умро, а убрзо након избијања Другог светског рата пао у готово потпуни заборав.
Данашњу емисију смо посветили смо овом италијанском композитору, диригенту и есејисти, савременику Луиђија Далапиколе, Гофреда Петрасија и Нина Роте.
Пилатијеву музику ћете слушати у интерпретацији пијанисте Томаша Немеца, Симфонијског оркестра Словачког радија и диригента који је заслужан за оживљавање његовог дела, свестраног швајцарског музичара Адриана.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије