Читај ми!

Наши у свету: вајар из Минесоте и магистар фотографије из Париза

Гости: Зоран Мојсилов и Милован Ћировски

 Зоран Мојсилов је светски признати вајар из Минесоте (САД), рођен у Београду 1955. године. Интересовање за скулптуру код њега је започело још кад је, као дечак, правио ножеве, мачеве, алатке и играчке дечацима из краја, а наставило се 1971, кад је као јуниорски представник клуба „Раднички" са Црвеног крста постао првак Југославије у рвању и када је извајао скулптуру „Два рвача" у рингу, од које је све почело. Док је студирао вајарство на Ликовној академији у Београду, цртао је карикатуре за „Политику експрес", „Студент" и „Књижевну реч". Тада је упознао свог великог учитеља, познатог југословенског и српског вајара Матију Вуковића. Раних осамдесетих година отишао је из Београда, а у Париз је стигао с картом у једном правцу и прикључио се независном уметничком центру ‒ Друштву конфлуенција. У том независном мултидисциплинарном резиденцијалном центру за уметнике окупљала су се многа позната имена уметности, театра и музике, а чест посетилац је био и некадашњи министар културе Жак Ланг. Мојсилов је ту упознао и Ајлин Круг, данас Мојсилов, своју супругу и сарадницу с којом ће 1986. отићи у Америку. Његове огромне инсталације од камена, гвожђа и дрвета постављене су по целом свету. Само у САД их има у више од 25 држава. Београду је поклонио скулптуру „Шикља", камени двосед, постављен испред галерије Стара капетанија у Земуну. Августа 2017. урадио је импозантну инсталацију Јабучила, митског крилатог коња војводе Момчила, која је постављена у пиротској тврђави Кале.

Милован Ћировски је магистар фотографије из Париза (Француска). Врхунски фотографски домет Ћировски је остварио у уметничкој и новинској фотографији, а последњих година широм Француске веома је активан на фотографисању природних лепота и туристичких дестинација, ангажован од званичних француских институција. Велику популарност имала је његова изложба фотографија српских сликара из Париза које је Ћировски снимао пуних десет година, посебним уметничким рукописом. Дугогодишњи је дописник агенције Бета из Француске.

Уредник и водитељ: Миодраг Јакшић

Бескрајни плави круг

Autor:
Група аутора

Последња седмична емисија из циклуса СВЕТСКА СЦЕНА И СУСЕДНЕ КУЛТУРЕ посвећена је нашој дијаспори и струјањима између ње и матичне културе у Србији. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије