Читај ми!

Професор Александар Јерков, добитник награде Златна књига Матице српске

Александар Јерков (1960, Београд), професор српске књижевности 20. века на Филолошком факултету у Београду, управник Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић", књижевни критичар и теоретичар, признањима за свој рад прикључује и награду Златна књига Матице српске, која ће му бити додељена 30. априла, на Дан Библиотеке ове установе.

Књижевност има повлашћено место у самосазнању себе и света, а књижевна истина је једина у стању да обухвати и представи целину постојања. Овакав став професор Јерков заступа у својој актуелној књизи Истина (српске) књижевности, која пред читаоца износи многа тешка идентитетска питања. Одговоре не знамо све, истиче аутор, али нам књижевност пружа могућност да видимо оно што други облици мишљења и делања не могу или не желе да предоче.

Зашто је онда књижевна истина „упркос својој моћи, далеко од обичног живота савременог човека"? У којим делима српске књижевности је она најпродорнија? У чему би критичка теорија допринела бољем разумевању књижевности?

Потреба да се укаже на смисао (књижевне) имагинације, као и за критичким мишљењем, оне врсте које и само себе преиспитује, навела је Александра Јеркова да, како каже, после 40 година професорске каријере „макар и узалуд окупи на једном месту своја размишљања и тумачења". Истина (српске) књижевности са претходне две студије, Европа и књижевна истина и Тајна Европе и српска књижевност, чини интегралну целину, која ће обухватити и друге наслове, о чему такође разговарамо са нашим гостом.

Уредница емисије Соња Миловановић.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије