Читај ми!

Торелијеви: Концерти за виолину

Збирка концерата за виолину и две виолине опус 8 Ђузепа Торелија, која има шест потпуно развијених троставачних концерата за соло виолину и шест за две виолине, извршила је одлучујући утицај на композиторе генерације која је наследила овог болоњског мајстора, као што су Вивалди, Телеман и Бах.

На снимку који ћемо чути у вечерашњем Аутограму басовска деоница следи болоњску праксу Торелијевог доба, у којој се виолончело комбинује са бас виолином, већим инструментом истог тонског опсега. У овим концертима Торели је у саставу басо континуа предвидео камерне оргуље, уз могућност додавања теорбе.

За вечерашњи Аутограм из збирке концерата за виолину и две виолине опус 8 Ђузепа Торелија издвојили смо шест концерата. Слушаћете их у интерпретацији виолинисткиње Kатерине Вајс, ансамбла Collegium Musicum 90 и виолинисте и диригента Сајмона Стандиџа.

Аутор емисије је Ивана Kомадина.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије