Читај ми!

Мала сцена

Бранислав Јанковић: Две душе Гвоздена Милића

Прича о солунцу Гвоздену Милићу, из околине Ниша, који се десет година после Првог светског рата враћа на острво Крф да би испунио завет који је дао док је са осталим српским војницима боравио на том грчком острву.

Он жели да пронађе Грка који је пре десет година, у кафанској свађи, убио Гвозденовог претпостављеног ‒ капетана Калуђеровића.

На топао, потресан, али и духовит начин, својствен српском сељаку, Гвозден анонимном саговорнику препричава своју ратну причу. Има ту много згода и незгода, менталитетске жилавости, духовитих израза, луцидних досетки, људске драме и трагедије из времена српске голготе, али акценат Гвозденове приче јесте његова велика, дирљива, љубав са извесном Хрисулом ‒ Гркињом, мештанком, болничарком у војној болници, са којом се растао када је српска војска отишла с Крфа. Испоставља се да је убица капетана Калуђеровића, човек кога Гвозден тражи на Крфу, данас муж његове тадашње љубави Хрисуле. На драматичан, узбудљив и потресан начин Гвозден схвата бесмисленост сваке освете и са идејом љубави и праштања, као јединог чина часног и достојног човека, враћа се кући, у Србију, својој породици.

Улоге тумаче: Дубравко Јовановић, Лепомир Ивковић, Дубравка Ковјанић, Бојан Жировић и Владан Живковић

Инструменталиста на труби: Драганчо Ристевски

Радио-адаптација: Милош Јагодић

Лектор: Наташа Шуљагић

Тон-мајстор: Милан Филиповић

Музички уредник: Драган Митрић

Продуцент програма: Александра Рајић Жикић

Редитељ: Милош Јагодић

Уредник емисије: Владимир Б. Поповић

Уредник серије: Оливера Коларић

Производња: Драмски програм Радио Београда, јануар 2016. (реприза)

 

 

 

Драмски програм

Autor:
Радио Београд 2

Драмски програм на РБ2 свакодневно емитује репризну и премијерну продукцију радним данима од 18:32, суботом у 18:00 у серијама Мала сцена, Паукова мрежа, Радио игра, Драма Другог програма, Звездани часови и Документарно драмски програм. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије