Гост је Дитмар Унтеркофлер

Дитмар Унтеркофлер „Група 143", Службени гласник, Београд

Књигом Дитмара Унтеркофлера „Група 143", у издању београдског Службеног гласника, теоријско истраживање уметности „друге линије" седамдесетих, концептуалне уметности, значајно је употпуњено.

Групa 143 основана је у марту 1975. као теоријско-аналитички пандан уметности коју су стварали концептуални уметници тесно повезани са Галеријом Студентског културног центра у Београду. Београд је деловањем Галерије Студентског културног центра у седамдесетим годинама успео да достигне референтни ниво глобалне концептуалне и постконцептуалне уметности.

Група 143 са својом епистемолошком затвореношћу и аналитичком систематиком представља супротан пол групи шест уметника која делује, пре свега, као отворени однос индивидуалних пракси и која је често виђена као несистематска и активистичка.

Група 143 консеквентно одбија интеграције у свет уметности и инсистира на иманентном аналитичком раду. Чланови Групе 143 (иако се чланство мењало, окосницу су чинили: Биљана Томић, Мишко Шуваковић, Јован Чекић, Неша Париповић, Маја Савић и Паја Станковић) су програмски тежили да створе „микродруштво" које је активно, засновано на знању и које се користи средствима теорије и анализе.

Њихов рад је био озбиљан покушај да се еманципују од свеприсутне, противречне стварности југословенског касног социјализма и да створе алтернативне моделе знања и живота.

Гост Знакова биће аутор студије Дитмар Унтеркофлер, лектор на катедри за германистику Филозофског факултета у Новом Саду.

Уредник и водитељ ЗнаковаСава Ристовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара