Читај ми!

Савремена читања Апокалипсе-Откривење Светог Јована Богослова

Гост др Давор Џалто, редовни професор Универзитетског колеџа у Стокхолму и председник Института за студије културе и хришћанства у Београду

"Време у коме живимо је несумљиво време глобалних криза, неки би чак рекли и време апокалиптичних сценарија. Глобална пандемија, ратови,енергетска, економска и еколошка криза, претње сукоба ширих размера... све нас то подсећа да је свет, који нам се у периодима мира, стабилности и релативног просперитета може учинити веома постојан, логичан и предвидив, заправо место непрекидних превирања и промена, место у коме се одвија драма постојања са неизвесним исходом. И у ранијим вековима су турбулентни периоди, периоди ратова, најезда болести, суше и глади, били перципирани као могући надолазећи крај света. Тај крај је побуђивао и наду и страх-страх од ужаса који са собом доносе све поменуте пошасти-патњу и смрт-али и наду да ће коначни крај (света) донети и крај свих тих ужаса, једном за свагда. Kњига Откривења или Апокалипса, често је била текст на који су се враћале многе генерације, покушавајући у њему да ишчитају "судбину света". Откривење, које се, по традицији, приписује апостолу Јовану, издваја се од остатка библијских, а нарочито новозаветних текстова, по комплексности своје симболике и језика, по фантастичним мотивима које су узбуђивале и плашиле читаче, али и инспирисале на најразноврсније интерпретације. Њени мотиви су продрли у многе уметничке и поп-културне садржаје,и ретки су они, барем у поднебљима где је хришћанство оставило неког трага, који нису чули за неке мотиве из ове књиге,попут "јахача апокалипсе" или "жига звери", тј.броја 666 који је током протекла два миленијума интерпретиран на разноврсне начине". (Из зборника "Савремена читања Апокалипсе"; Давор Џалто и Данијела Марковић, приређивачи).

Гост овонедељног Храма, Радио Београда 2, је др Давор Џалто, редовни професор Универзитетског колеџа у Стокхолму, и председник Института за студије културе и хришћанства у Београду, а повод данашњег сабрања је зборник радова "Савремена читања Апокалипсе" који су приредили Давор Џалто и Данијела Марковић.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво