Читај ми!

Пијаниста Луј Лорти

Канадски пијаниста Луј Лорти (1959) концертни деби имао је већ са 13 година, са симфонијским оркестром свог родног Монтреала.

Имао је срећу што су професори код којих је учио везани за највеће пијанистичке школе 20. века. Почео је да учи у Монтреалу код Ивон Ибер, студенткиње легендарног Алфреда Кортоа, наставио у Бечу код специјалисте за Бетовена Дитера Вебера, а потом код Леона Флајшера, Шнабеловог ученика. Године 1984. освојио је прву награду на Бузонијевом такмичењу, а победио је и на конкурсу у Лидсу.  

Има веома развијену међународну каријеру. У том смислу, илустративна је његова концертна сезона 2017/2018, када је био гост Шангајског симфонијског оркестра. Током читаве сезоне је с тим оркестром изводио различите програме. Наступао је и са Симфонијским оркестром Сао Паола, и у њиховој дворани одсвирао интегрално Листове „Године ходочашћа”. У Аустралији је наступао са симфонијским оркестрима Перта и Аделејда, Листове „Године” извео је и у Чикагу, Будимпешти и на Листовом фестивалу у Редингу. Наредних година, наступао је и снимао са Симфонијским оркестром Би-Би-Сија и Ендруом Дејвисом, Тајванским националним оркестром, Симфонијом из Торонта, Будимпештанском филхармонијом, Њујоршком филхармонијом, Симфонијским оркестром Детроита.


Луја Лортиjа данас ћемо представити као тумача дела Франсиса Пуленка, Камија Сен-Санса и Мориса Равела.


Аутор емисије је Ивана Комадина.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се