Читај ми!

In memoriam: академик Владимир Стевановић

Проф. др Владимир Стевановић, редовни професор Универзитета у Београду – Биолошког факултета и редовни члан Српске академије наука и уметности преминуо је 19. марта 2024. године у Београду, у 77. години.

Академик Стевановић био је један од наших најистакнутијих биолога, ботаничара, еколога и биогеографа. У данашњој емисији доносимо делове разговора са академиком Стевановићем о значају биолошке разноврсности, инвентаризацији и заштити биодиверзитета, значају теренских истраживања, као и о балканским рамондама чијем проучавању је посветио значајан део каријере.

Поље његовог научног рада обухватало је екологију и географију биљака, флористику, екологију вегетације, као и заштиту биодиверзитета, а током целокупне каријере био је изузетно посвећен настави. Професор Стевановић је био дугогодишњи шеф Катедре за екологију и географију биљака Биолошког факултета у Београду, а захваљујући његовом посвећеном раду и великом броју ученика који су постали самостални истраживачи, формирана је београдска школа геоботанике која је широко препозната и ван граница Балканског полуострва.

За дописног члана Одељења хемијских и биолошких наука САНУ изабран је 2006, а за редовног члана 2012. године. У оквиру Академије, био је члан и председник Одбора за изучавање флоре и вегетације Србије, члан Одбора за изучавање фауне Србије, као и председник Одбора „Човек и животна срединаˮ. Дужност секретара Одељења хемијских и биолошких наука САНУ обављао је од 2017. године.

Својим научним и педагошким радом дао је велики допринос развоју српске и светске науке, а својом стручношћу и залагањем значајно је доприносио раду Академије. Посвећено се залагао за заштиту природе и заштиту биодиверзитета иступајући аргументовано и одлучно, а његов одлазак представља немерљив губитак за свеукупно друштво и научну заједницу.

 
Аутор и водитељ емисије је Томица Мишљеновић.

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво