Ђермано Челант „Artmix"

Јеша Денгри: Ђермано Челант „Artmix", Hesperia Edu

Књига Ђермана Челанта „Artmix" бави се крајње проширеним појмом савремене уметности - уметности укрштених и мешаних медија - чија је сврха да буде једно од најделотворнијих и свакако најпрофињенијих посредника у незаустављивом процесу међуљудских комуникација; од архитектуре до моде, од филма до дизајна, од музике до телевизије, од фотографије до књижевности.

 

 

 

Изворе својих проширених поимања савремене уметности Челант налази у тековинама историјских авангарди, од италијанског и руског футуризма, до надреализма, као и руског конструктивизма и продуктивизма, немачког Баухауса и међународног дадаизма, на чијим се основама настављају послератне неоавангарде, да би напокон с појавом поп-арта, а затим и минималне и концептуалне уметности, у процесу који предводи Енди Ворхол, наступила потпуна демократизација језика.

Челант разматра свет уметности као unicum, сложеног и неразлучивог, у коме се путеви уметности стално мењају и умножавају пратећи све вртоглавије технолошко и медијско убрзање. Уметност данас настаје од свега и свугде, без језичких и територијалних граница. Њено настајање је дифузно, мимикрија апсолутна, не мора да се прилагођава никаквом критеријуму заснованом на језику и средини. Нови изрази се уопштавају и уобличавају у једно отворено и бескрајно поље, у коме царује формална нераспознатљивост артефакта у односу на свакодневну реалност, те нема никакве засебне области, већ се стварање слободно креће, надилазећи све поделе, сва ограничења везана за дати поступак и његово спровођење у дело - artmix. Ширење је безгранично, а истраживање растегљиво, тако да допире до свих поља на коме се нешто визуелно одвија и с нечим суочава.

Гост емисије биће др Јеша Денгри, писац предговора за српско издање књиге, професор на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду.

Уредник и водитељ ЗнаковаСава Ристовић.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара