Директан радијски пренос: „Сезона младих”

Гудачки квартет Мераки

У оквиру обележавања 65 година постојања, Радио Београд 2 наставља циклус концерата „Сезона младих”, који се од 31. октобра 2023. до 21. маја 2024. године реализује у Установи културе „Гварнеријус”, уз директне радијске преносе. Он је, као и претходни циклус концерата (Најбољи млади пијанисти) обједињен делима домаћих аутора.
На шестом концерту наступиће гудачки квартет Мераки, који су 2020. године основале виолинисткиње Виолета Ћирић и Нада Шарковић, виолисткиња Ена Ваганек и виолончелисткиња Магдалена Матић. Ове младе уметнице тренутно су студенткиње докторских студија на Одсеку за камерну музику Факултета музичке уметности у Београду, у класи проф. Катарине Поповић.
Укључујући бројне фестивале, овај састав је до данас имао више од 60 наступа у Србији (Београд, Нови Сад, Крагујевац, Ариље, Смедеревска Паланка, Вршац, Неготин, Сомбор) и иностранству (Норвешка, Аустрија, Малта, БиХ), међу којима се посебно издвајају солистички концерти у оквиру циклуса Београдске променаде у Великој дворани Коларчеве задужбине (2022, 2023), Студентском културном центру (2021, 2022, 2023), у оквиру циклуса „ФМУ и Гварнериjус награђују” (2021, 2022), као и на фестивалима АРЛЕММ (2021, 2022), Toppenkurset i Festspillene Helgeland у Норвешкој (2022, 2023), Фестивалу камерне музике у Вршцу (2022, 2023), Арт Окупацији у Сомбору (2022), Malta Piano Academy на Малти (2022), Пркос Фест у Босни и Херцеговини (2023) и други.

Квартет је сарађивао са пијанистима Милицом Лоренс, Аном Ћуковић, Николасом Картијем, Кристином Сочански, а усавршавао се код Мирјане Нешковић, Томаша Покшивињског, Виде Вујић, Емилиа Перцана, Николаса Картија, Максвел квартета.

Заједно са још 37 квартета из 27 европских земаља, а као једини квартет из Србије, Мераки је 2023. године изабран да се придружи платформи MERITA, која је део пројекта Креативна Европа.


Програм концерта у УК Гваренријус:

Феликс Менделсон ‒ Гудачки квартет оп. 13 бр. 2
I Adagio – Allegro vivace
II Adagio non lento
III Intermezzo: Allegretto con moto – Allegro di molto
IV Presto

Јосип Славенски ‒ Гудачки квартет бр. 5
I Кокоњешче
II Преспанка
III Ужичанка
IV Тешкото

Водитељ у студију Радио Београда 2: Дуња Савић
Продуцент: Јелена Брадарић
Уредник циклуса „Сезона младих” и преноса концерта из Гварнеријуса: Ана Ћирица

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво