Читај ми!

Лила рамонде из перспективе научница

Захваљујући нумери која ће нашу земљу представљати на овогодишњој Евровизији, претходних неколико дана се у јавности, можда и више него икада, говори о рамондама. О овој занимљивој групи биљака ћемо разговарати са професоркама Биолошког факултета Универзитета у Београду које се већ дуги низ година баве проучавањем рамонди – др Мајом Лазаревић и др Тамаром Ракић.

У оквиру рода Рамонда описане су три врсте биљака, од којих се српска рамонда и наталијина рамонда јављају и на подручју Србије. Поред тога што представљају остатке древне флоре на овом подручју и сматрају се реликтним, карактерише их и особина која је изузетно ретка међу биљкама цветницама, а због које се називају и биљке васкрснице или феникс биљке. У случајевима неповољних услова на станишту, оне се постепено исушују, улазе у стање анабиозе, а по поновном обезбеђивању довољне количине воде опет озелене. Особину названу поикилохидричност, већ деценијама проучавају научници широм света, а међу њима су и наше данашње гошће.

У разговору ћемо сазнати на којим се стаништима јављају ове биљне врсте, који механизми се налазе у основи поикилохидричности, како могу формирати хибриде, где је све могуће применити резултате опсежних истраживања на овим јединственим биљакама, али и чути занимљивости о њиховом откривању и описивању, као и о историјату проучавања у Ботаничкој башти у Београду.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

Насловна фотографија: Ramonda nathaliae, фото Вукојичић Снежана

 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво