Читај ми!

О поезији и анђелима

("Настанак поезије" и "Анђели у књижевности")

Где је место поезије у савременом свету, какву улогу она има у нашој свакодневици, шта је за поезију непроменљиво у историјски различитим временима, питања су која, уз бројна друга, Гојко Божовић разматра у својој новој књизи есеја "Настанак поезиј". У три целине "Поетика настаје", "Настанак песме" и "Речи за поезију" аутор износи погледе који се тичу поезије уопште, потом оне који се односе на поезију данашњице, као и оне који потичу из његовог личног песничког искуства.

Колико је и у ком виду поезија данас повлашћена, односно маргинализована, ко чује песнике, да ли се песник рађа или се песником постаје неке су од тема и нашег данашњег разговора.


"Анђели су граматика наше свакодневице. Свеприсутни су, видљиви и невидљиви, свуда око нас - као симболи/ постсимболи" бележи у уводној речи зборника "Анђели у књижевности" уредник Милан Громовић, научни сарадник Филозофског факултета у Новом Саду.  Ово је прва тематска публикација код нас о ангелологији, настала као резултат међународног научног скупа, такође по наведеној теми пионирског на овим просторима.
О фигури анђела од почетака наше писмености до актуелних песничких и прозних остварења која предочавају анђела и анђеоско, према ономе како је зборник конципиран ("Ангелологија хришћанског, барокног, епског", "Поетска ангелологија" и "Ангелологија прозе), говори Милан Громовић.


Уредница емисије Соња Миловановић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво