Читај ми!

Знаменити Срби Далмације

Гости: мр Милорад С. Кураица и проф. др Радмила Тонковић

„Монтескје је давно написао: „Срећни су народи који су имали досадну историју.” Нажалост, наш народ у Далмацији није био те среће. Газили су нас и угњетавали: Млечани, Турци, Угари, Аустроугари, Французи… О дешавању крајем 20. вијека боље да не зборим ни слова. Још увијек је свјежа рана. Једна од највећих, а можда и највећа жртва таквих угњетавања у историји Далмације јесте поп Петар Јагодић Куриџа… Због окрутности Млетачке Републике, чувајући свој национални и вјерски идентитет, живјећи судбину свог народа, Куриџа се стави на чело отпору – у Куриџиној или Буковичкој буни српског народа Далмације, и то баш 1704. године. Буна је у крви угушена, а преваром и издајом католичког попа Куриџа је ухапшен, утамничен у Венецији, по злу чувеном казамату „Пози”. Ту у надчовјечанским, правим Танталовим мукама, издржава 40 година, без дана помиловања!?Куриџа слијеп излази из затвора и у Задру умире 9. априла 1749. године. Неки кажу да је сахрањен у Задру у порти Цркве Св. Илије. Ни данас нема достојно обиљежје, нити му се зна гроб.” (Мр Милорад С. Кураица)

Поводом путујуће изложбе фотографија „Знаменити Срби Далмације” аутора мр Милорада С. Кураице која је недавно у Руском дому у Београду представљена 18. пут ‒ после градова Србије, Републике Српске, Мађарске, Чикага ‒ гости овонедељне Ризнице су аутор изложбе Милорад С. Кураица и ауторка предговора у каталогу који прати изложбу проф. др Радмила Тонковић.


Аутор и водитељ: Душанка Зековић

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво