Онтологија уметности - О добитнику награде „Никола Милошевић“

Награду „Никола Милошевић“, коју Радио Београд 2 сваке године додељује за најбољу књигу из области филозофије, естетике и теорије књижевности и уметности, ове године освојила је капитална, двотомна Онтологија уметности легендарног професора естетике са Филозофског факултета у Београду Мирка Зуровца.

Ово обимно и исцрпно дело, утолико импресивније када се зна да га је проф. Зуровац написао из постеље и у стању потпуне физичке изнемоглости, по више основа представља круну његове филозофске каријере, обједињујући у јединственој жижној тачки његова истраживања на пољима онтологије и естетике.

Нажалост, здравље професора Зуровца се до те мере погоршало, да немамо прилику да са њиме поразговарамо о награђеној књизи. Срећом, он је оставио много трага у српској естетици, сарађивао са великим бројем наших филозофа и у великој мери утицао на начин на који се наша цела филозофска сцена поставља према естетици, као и на место естетике у нашем промишљању стварности. Самим тим, међу српским естетичарима има много њих (или много нас) који могу на питања постављена професору Зуровцу одговорити уместо њега.

По чему се онтологија уметности разликује од онтологије уопште, у ком смислу стварање и стваралаштво представљају централан филозофски проблем нашег времена, на који начин професор Зуровац повезује стваралаштво са проблемом људске егзистенције и шта подразумева под појмом „поиетике“, разговараћемо са проф. Небојшом Грубором, дугогодишњим сарадником проф. Зуровца и његовим наследником на катедри за естетику на Филозофском факултету у Београду.

Аутор Гозбе: Никола Танасић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво